Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tietoa shiatsusta                             

Shiatsu on  japanilainen kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa käsitellään kehon energiapiirejä, meridiaaneja peukalolla ja kämmenellä painellen sekä kehoa venytellen. Shiatsu on japania ja se tarkoittaa peukaloa (shi) ja painallusta (atsu).   Periaatteessa shiatsulla voidaan hoitaa kaikkea mitä esim. akupunktiolla voidaan hoitaa ja jotkut kutsuvatkin sitä ”akupunktioksi ilman neuloja”. Shiatsu on kuitenkin enemmän meridiaanikeskeinen hoitomuoto.

Meridiaanit ovat kehon energiakanavia, "virtapiirejä" ja ne sijaitsevat lähellä hermoratoja kehon pinnalla mutta myös syvällä kehossa, jossa ne ovat yhteydessä sisäelimiin. Tyypillisessä shiatsuhoidossa käsitellään selkää, vatsaa (sisäelimet), raajoja ja niskaa - asiakkaan sen hetkisten yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Shiatsun teoria perustuu vahvasti perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen mutta siihen on vaikuttanut luonnollisesti japanilaiset perinteiset hoitomuodot ja kulttuuri sekä buddhalaisuus. Kiinalaisen lääketieteen ikivanhaperinne tarjoaa syvällisen näkemyksen sairauksien synnystä (emootiot, ympäristötekijät, ruokavalio ja perimä). Perinteinen kiinalainen lääketiede on havannoinut mielen ja kehon keskinäistä vuorovaikusta ja sen ilmenemistä kehon meridiaanijärjestelmässä yli 4000 vuotta.

Shiatsuhoidossa pyritään erilaisilla tekniikoilla tasapainottamaan energian kulkua, poistamaan henkisiä tai fyysisiä energiatukkeumia ja kuona-aineita tai lisäämään energian kulkua. Viiden elementin prosesseja (Puu-Tuli-Maa-Metalli-Vesi) noudattamalla voi vahvistaa, lisätä tai kontrolloida prosessia ja palauttaa näin tasapaino sekä energian esteetön, riittävä virtaus. Olennaista on myös rytmin, painalluksen keston ja voimakkuuden vaihtelu, meridiaanin käsittelyn suunnalla jolla hoitaja pyrkii joko tyynnyttämään tai puhdistamaan meridiaania. Jokaisella hoitajalla on oma persoonallinen tyylinsä, joka hioutunut kokemuksen, herkkyyden, koulukunnan opetusten ja oman näkemyksen mukaisesti.

Shiatsuhoitoon tulevan ei tietenkään tarvitse perehtyä itämaiseen filosofiaan tai kiinalaiseen lääketieteeseen tai uskoa sen käsitteisiin mutta kehon energiakanavissa meridiaaneissa kulkevan elämänenergian, Kin, tasapainottaminen ja sairauksien hoitaminen vaatii hoitajalta perustietoa perinteisestä kiinalaisen lääketieteestä, meridiaaneista ja erilaisista tekniikoista sekä intuitiota ja herkkyyttä kuunnella ja havannoida kehoa, ihmistä. Parhaiten se onnistuu ns. tyhjän mielen kautta eli antautumalla läsnäololle ja aistimuksille. 

 

Koska hoidettava on vaatetettu, ihokontaktin vähäisyys mahdollistaa kokonaisvaltaisemman vaikutuksen ja syvemmän kehollisen tuntemuksen kuin pinnallisen ihoaistimuksen.  

Shiatsu vapauttaa usein hoitoa saaneessa henkilössä muutosprosessin tarpeen tiedostamisen; se antaa energiaa tehdä omaan elämään tarvittavia muutoksia parantaen siten yksilön elämänlaatua ja kokonaisterveyttä. Kaikki elää jatkuvan muutoksen tilassa ja shiatsu auttaa meitä löytämään tasapainon muutoksen keskellä

Shiatsuhoidon vaikutus on pitkäaikainen, joskin kroonisiin vaivoihin kannattaa hoitoja ottaa aluksi esim. kahden-kolmen viikon välein yhteensä noin kolmen-viiden hoitokerran ajan. Shiatsu sopii kaikenikäisille, myös raskaana oleville ja yhden hoitokerran kesto vaihtelee 60-90 min. Ensimmäiselle kerralle suosittelen 90 min. hoitoa.

 

Tutkimuksia shiatsun tehosta ja hyvinvoinnin edistäjänä

Shiatsu ja vyöhyketerapia hyvinvoinnin edistäjinä työikäisten kokemina
Heidi Kero ja Eveliina Kero
Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulu
Sosiaali- ja terveysalan yksikkö
Hoitotyön koulutusohjelma
Opinnäytetyö
2011

The Effects and Experience of Shiatsu: A Cross-European Study

FINAL REPORT: EXECUTIVE SUMMARY
Andrew F Long
School of Healthcare, University of Leeds
December 2007

 
Professor Nicola Robinson Julie Donaldson Ava Lorenc
October 2006
Commissioned and funded by the Shiatsu Society UK www.shiatsusociety.org